Huolto 24h
010 836 3100

Turvallisuudesta tinkimättä

Huoltoasentajien työssä huolehditaan paitsi omasta, myös toisten turvallisuudesta.

Uudet huoltoasentajat työskentelevät Mesvacilla aina alussa konkareiden parina. Etenkin raskaimmissa töissä on huomattu suurta hyötyä siitä, että kokeneempien tietotaito siirtyy uusille tekijöille käytännön töissä.
– Haastavimpia asennettavia ovat nosto-ovien tasapainotusjouset, jotka voivat painaa kymmeniä kiloja, kertoo koulutusvastaava Arno Pylvänen Mesvacilta.
Asentajilla on oltava käytössään turvavarusteet, joihin kuuluvat kypärä, turvakengät, työhanskat ja suojalasit. Turvavaljaita käytetään silloin, kun työskennellään yli kahden metrin korkeudessa.
Myös työkalut ovat kehittyneet, ja asennustyössä käytetään etenkin iskeviä ruuvinvääntäjiä. Ne ovat kevyitä ja aiheuttavat nivelille vähemmän rasitusta kuin aiemmin.
– Työvaatteisiin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Ne eivät saa kiristää tai rajoittaa liikkeitä esimerkiksi silloin, kun kurotetaan ylöspäin, työfysioterapeutti Marianne Storå Terveystalosta muistuttaa.

Ammattilainen keskittyy työtapoihin

– Asenteet ovat vuosien saatossa kohentuneet ja tiedetään, että varusteet erottavat ammattilaisen amatööristä: vuorikiipeilijä ei lähde urakkaansa ilman valjaita, eikä kilpapyöräilijä osallistu kisoihin ilman kypärää, Pylvänen vertaa.
Myös asennusta valmistelevat työt, kuten materiaalien purku ja telineiden kokoaminen, rasittavat sekä lihaksia että niveliä. Jotta rasitusvammoilta säästytään, on keskitytty tasapainoon, koordinaatioon ja kehonhallintaan.
– Oikeat työtavat on omaksuttu hyvin, eikä montaa asentajaa ole tullut fysioterapeutin vastaanotolle, Storå kehuu.
Työn lomassa hän suosittelee tekemään palauttavia liikkeitä:
– Hartiat sekä olka- ja kyynärpäät rasittuvat, kun työskennellään hankalissa asennoissa. Olkapään venytys taakse ja kyynärpäiden ojentaminen palauttavat tällaisesta kuormituksesta.
Asennustyössä huomioidaan oman työnteon ergonomia ja turvalliset työtavat, mutta myös muiden kohteissa liikkuvien ihmisten turvallisuus.
– Asennuspaikka on monesti rajattava lippusiimoilla tai keiloilla, jottei asennusvaiheessa synny vaaratilanteita. Välillä asennustyö pitää keskeyttää, jotta ihmiset pääsevät kulkemaan ovista turvallisesti, Pylvänen kuvailee.

 

”Asenteet ovat vuosien saatossa kohentuneet ja tiedetään, että varusteet erottavat ammattilaisen amatööristä.”

Terveystalon fysioterapeutti Marianne Storå sekä kollega Heli Virkkunen olivat Arno Pylväsen matkassa arvioimassa työn fyysistä rasitusta.

Modernia työterveyshuoltoa

Mesvacin työterveyden ohjausryhmä kokoontuu kahdesti vuodessa kehittämään työterveyshuoltoa.
– Yhdessä tehtävä kehitystyö on moderni tapa tehdä työterveyshuoltoa, tiivistää työterveyshuollon erikoislääkäri Sari Siivola Terveystalosta.
Nyt on saatu valmiiksi työpaikkaselvitykset ja ergonomiakartoitukset.
– Mukana on myös työfysioterapeuttien kartoitus asentajien työasennoista, jotta asennustyö sujuisi entistä kevyemmin, Siivola kertoo.
Lähtökohtana on etsiä työtapoja, joilla pystytään ehkäisemään mahdolliset kroonistuvat työperäiset vaivat.
– Kartoituksissa havaittiin muun muassa, että asennustyössä kannattaa tehdä eri tehtäviä vuorotellen ja palastella urakkaa niin, ettei esimerkiksi käsien asento ole sama tunteja peräjälkeen, Siivola konkretisoi.
Lisäksi ohjausryhmä on saanut valmiiksi vastuumatriisin, jossa terävöitetään etenkin esimiesten vastuuta työntekijän työkyvystä.
– Matriisissa on kuvattu työntekijöiden varhaisen tuen malliin liittyvät vastuut työntekijälle, esimiehelle, työterveyshuollolle, HR:lle ja eläkeyhtiölle, luettelee työkykyjohtaja Jyri Juusti Varmasta.
 Esimiehet ovat erityisen tärkeä ryhmä etenkin silloin, kun on tarpeen kehittää sairauspoissaolojen hallintaa ja havaita mahdolliset työkyvyttömyyteen johtavat riskit ajoissa.
– Tämä sisältää niin sanotun puheeksioton: esimies siis kantaa huolta alaisensa tilanteesta esimerkiksi silloin, jos sairauspoissaolo uhkaa venyä, Juusti selittää.
 
Mesvacin työterveyden ohjausryhmään kuuluvat asiantuntijat Mesvacista, emoyhtiö Brandt Groupista, Terveystalosta ja keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varmasta.

”Kartoituksissa havaittiin muun muassa, että asennustyössä kannattaa tehdä eri tehtäviä vuorotellen.”

 

Mesvacin työterveyden ohjausryhmä

 

 

Mesvacin työterveyden ohjausryhmä kokoontui Jorvaksessa kehittämään työterveyshuoltoa. Kuvassa alarivi vasemmalta: Susanna Teräskallio (Varma), Sari Siivola (työterveyslääkäri Terveystalo), Jenni Pohto (työterveyshoitaja Terveystalo) ja ylärivi vasemmalta: Jyri Juusti (Varma), Marja Jussila (Mesvac), Kent Silvan (Mesvac)

Julkaistu: 5.5.2015 0.00.00