Huolto 24h
010 836 3100

Mesvac 40 vuotta -ovivalmistajasta palvelevaksi kumppaniksi

Mesvac on 40 vuodessa kehittynyt maahantuojasta ja pienimuotoisesta nosto-ovien valmistajasta täyden palvelun ovitaloksi.

Mesvac perustettiin vuonna 1977. Aluksi toiminta keskittyi nosto-ovien valmistukseen ja muun muassa painepesureiden maahantuontiin. Jo 1980-luvun alussa maahantuonnista kuitenkin luovuttiin ja toiminta keskitettiin oviin. Erilaisten yritysjärjestelyiden ja -ostojen jäljiltä tuotevalikoima laajeni pian myös taitto-oviin, pikarullaoviin ja autotallien oviin. Mesvac saavutti markkinoiden kakkossijan nopeasti. Yksi tärkeistä virstanpylväistä koitti, kun Oy Brandt Ab osti vuonna 1989 Mesvacin, ja tuoterepertuaari laajeni kuormauslaitteisiin sekä ilmasulkuihin.

Uusi vuosituhat, uusia aluevaltauksia

Vuosituhannen vaihteessa yrityksessä päätettiin kehittää huoltoliiketoimintaa, mikä oli merkittävä askel uuteen strategiaan. Asemaa vahvisti vuonna 2003 alkanut Mesvacin ja Hörmannin yhteistyö: Mesvac sai yksinmyyntioikeuden Hörmannin tuotteisiin Suomessa, ja tuotevalikoima laajeni merkittävästi. Mesvac lopetti oman tuotantonsa ja kehitti toimintaansa tuotanto-orientoituneesta tuoteorientoituneeksi. Tämä vauhditti nousujohteista kehitystä.  

Vuonna 2005 Mesvac alkoi tuoda Euroopasta moderneja rullautuvia palo-ovia perinteisten paloliukuovien vaihtoehdoksi. Uusi tarjonta sai suunnittelijoilta innostuneen vastaanoton ja toi etumatkaa kilpailijoihin. 

Seuraavien kahden vuoden aikana Mesvac uusi käyttöjärjestelmänsä, jossa kaikki tieto – muun muassa huollon dokumentit – oli sähköisessä muodossa. Muista alan toimijoista poiketen mesvaclaiset pystyivät hallinnoimaan tilauksia kannettavilla tietokoneilla. Uudistus nopeutti tiedonsiirron reaaliaikaiseksi, ja asiakkaat saivat raportoinnin ajantasaisena. Palvelua paransi sekin, että huoltoon kehitettiin ympärivuorokautinen päivystysjärjestelmä.

Vuonna 2008 kaikki toiminnot saatiin saman katon alle Kirkkonummelle. Logistiikkaa ja palvelua kyettiin parantamaan entisestään, kun yritys muutti lähes 8 000 neliömetrin kokoisiin tiloihin. Samalla laajennettiin huollon varaosavarastoa, ja varaosien valmistusta lisättiin entisestään.

Lamasta takaisin nousuun

Vuonna 2009 alkoi lama, joka toi koko rakennusalalle suuria haasteita. Muiden tapaan myös Mesvac joutui sopeuttamaan toimintojaan ja etsimään säästöjä. Iso muutos tuli uuden toimintatavan, Mesvac 360 − Tapa toimia -konseptin myötä. Mesvacista kehittyi palveluyritys tavoitteenaan tuottaa lisäarvoa asiakkailleen.

Pitkäaikaiset kumppanuudet ovat vahvistaneet Mesvacin mainetta luotettavana ja uskottavana kumppanina koko 2010-luvun. Näistä yksi osoitus on S-ryhmän uusi logistiikkakeskus Sipoossa.  

Kumppanuusajattelusta kertoo muun muassa se, että logistiikkakeskuksessa on Mesvacin huoltomiehiä pysyvästi huolehtimassa siitä, että erittäin tiuhassa käytössä olevat ovet ja kuormauslaitteet toimivat asianmukaisesti.

Vuonna 2016 otettiin viimeisin suuri askel, kun Mesvacista tuli osa Hörmann Groupia ja tuotevalikoima laajeni entisestään. Hörmann on Euroopan vakavaraisin ja suurin toimija muun muassa 28 tuotantolaitoksineen, mutta yksi asia tuottaa erityistä ylpeyttä; Mesvac on edelleen perheyritys. Tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä nyt 40-vuotias yritys teki vuonna 2017 historiansa parhaan tuloksen. Uusi aluevaltauskin on jälleen käynnissä, kun Hörmannin autotallinovien mittava tuoterepertuaari saatetaan kuluttajien ulottuville myös Suomessa.
 
Samalla Mesvac investoi henkilöstönsä hyvinvointiin, kuten ergonomiaan, työhyvinvointiin ja työmenetelmien kehittämiseen.

 

Mesvac juhli 40-vuotista taivaltaan

Kent Silvan

Mesvacin henkilökunta vietti 40-vuotisjuhlia viime syyskuussa Majvikissa Kirkkonummella. Toimitusjohtaja Kent Silvan kävi läpi yrityksen historiaa ja nykytilannetta sekä loi katseen tulevaisuuteen. Myös merkittävän uran Mesvacissa tehneet työntekijät muistelivat yhteistä taivalta, joukossa mm. yksi perustajista, Esko Meromaa.

Ohjelmassa oli lisäksi leikkimielistä kisaa, saunomista, juhlaillallinen sekä tanssia liveorkesterin tahtiin. Seuraavana päivänä vielä reippailtiin työhyvinvoinnin merkeissä raittiissa ulkoilmassa.

 

Mesvacin perustaja Esko Meromaa

Pitkän uran Mesvacissa tehneet, nyt jo eläkkeelle jääneet Tuulikki Varis, Jukka Salo, yrityksen perustaja Esko Meromaa, Antti Virtanen ja Pekka Seppänen muistelivat tapahtumia neljältä vuosikymmeneltä. 

Mesvac-päivä
Mesvac päivä
Mesvac 40 vuotta
Mesvac päivä

Teksti: Susanna Haanpää, Kuvat: Juho Kuva (Majvik)

Julkaistu: 17.4.2018 8.26.29