Huolto 24h
010 836 3100

Uuteen Lastensairaalaan valittiin Mesvacin tuotteita

Uusi Lastensairaala

Uusi lastensairaala avautuu potilaille syksyllä 2018 Helsingin Meilahdessa. Myös Mesvac oli mukana ainutlaatuisessa rakennusprojektissa.
Uusi lastensairaala sai rahoituksensa paljolti kansalaiskeräyksellä, mikä jo itsessään on ainutkertainen tapahtuma. Vuonna 2013 rakennusprojekti sai tuulta alleen, kun Uusi Lastensairaala Tukisäätiö käynnisti kansalaiskeräyksen uuden lastensairaalan rakentamiseksi. Keräys tuotti lopulta lähes 40 miljoonaa euroa. Loput varat saatiin valtiolta ja HUS:lta. Sairaala on saanut myös tavaralahjoituksia, muun muassa rakennustarpeita ja tarvittavaa teknologiaa.

Rakennusprojektin päätoteuttajana toimi SRV Rakennus Oy.

Uudessa lastensairaalassa hoidetaan potilaita kaikkialta Suomesta ja sen lisäksi myös ulkomailta tulevia potilaita. Potilaiden ikä on vastasyntyneistä 15-vuotiaisiin, joskus vanhempiinkin. Sairaala hoitaa kaikkia, myös vaativia lastensairauksia ja leikkauksia.

Sairaalassa työskentelee noin 1 000 henkilöä ja vuosittain hoidetaan yli 60 000 potilasta.  Erinomaisen hoitotyön lisäksi uudet korkealaatuiset tilat tekevät Uudesta lastensairaalasta huippusairaalan myös kansainvälisesti. Sairaala onkin myös osa kansainvälistä lastensairaaloiden yhteisöä.

Pohjakerros mukaan luettuna yhdeksästä kerroksesta koostuva sairaala on saanut luontoteeman. Jokaisessa kerroksessa on oma teemansa, esimerkiksi metsä, laakso taikka avaruus.  Sairaalan pohjakerroksista noustaan aina ylöspäin ensin meren ja rannan kautta ja kurkotellaan lopulta ylös kohti tähtiä. Sairaalassa on muun muassa 8 leikkaussalia ja 68 vastaanottohuonetta ajanvarauspotilaille. Vastasyntyneille on 27 tehohoitopaikkaa Naistenklinikan kiinteistön synnytyssalien läheisyydessä.

Sisääntulokerroksesta löytyy iso meriakvaario ja interaktiivinen mediaseinä pienten potilaiden ihmeteltäväksi. Sairaalassa on muun muassa myös kirjasto ja siellä toimii sairaalakoulu kouluikäisille potilaille, joiden sairaalajakso on pitkä.

Potilaan ja koko perheen parhaaksi  

Uudessa lastensairaalassa on ajateltu perheiden mahdollisuutta olla potilaan luona, ja vanhemmat saavatkin olla mukana kaikissa tiloissa ympäri vuorokauden. Perheet ja lapset ovat olleet mukana auttamassa sairaalan suunnittelussa sairaalavaatteista lähtien. Myös perhekeskeisyydessä sairaalan toimintaa kehitetään kohti maailman huippua.  

Lastensairaalassa hyödynnetään myös uusia teknologisia ratkaisuja ja digitaalisuutta. Esimerkiksi reaaliaikaisen paikantamisteknologian avulla vanhemmat voivat saada ajantasaista tietoa lapsen hoidon vaiheista.

Uusi Lastensairaala poikkileikkaus

Päätoteuttaja SRV: uniikki projekti valmistui aikataulustaan edellä

Uuden lastensairaalan pääurakoitsijana toimi SRV. Matti Julin, SRV:n työmaapäällikkö sairaalatyömaalla, kertoo rakennusprojektin olleen hyvin ainutlaatuinen.

– Rakennuksen luovutus tapahtui peräti kaksi kuukautta etuajassa, mikä jo kertoo siitä, että kokonaisuutena kaikki on sujunut hyvin.

Monivuotisessa rakennusprojektissa riittää Julinin mukaan aina haasteita, mutta sairaalan rakentaminen nostaa projektin vaativuuden vielä täysin omaan luokkaansa.

– Sairaala on huomattavasti haastavampi rakentaa kuin vastaavan kokoinen toimisto- tai liikerakennus, sillä normaalia vaativampien taloteknisten töiden lisäksi tehtiin vielä moninaiset sairaalajärjestelmät.

Niin rakennus- kuin talotekniikkapuolella tarvittiinkin paljon innovaatioita.

– Rakentamassa oli innovatiivinen porukka, sopiva sekoitus nuorempaa ja vanhempaa kokemusta.

Uniikki rakennus pitää sisällään paljon uutta sekä Suomen että jopa koko maailman mittakaavassa.

– Sairaalassa on 12 leikkaussalia, joista yksi on varalla ja kahteen on tulossa lasten leikkauksiin suunniteltuja laitteita, jotka ovat maailman huipputasoa, Julin kertoo.

– Vastaavaa rakennusta ei Suomeen varmaankaan tule heti toista, Julin arvelee.

Mesvac toimitti Uuteen lastensairaalaan palorullaovia varastoautomaateille ja trukkiluiskiin, taitto-ovia ambulanssitalliin, pikarullaovia trukkiluiskiin, Rulosec-ruloja elvytyslaitesuojaan, nosto-oven sekä runkoja oville.

– Mesvac pysyi hyvin sovitussa asennusjärjestyksessä ja muutamista haasteistakin selvittiin. Työnjohdon kanssa oli mukava ja helppo työskennellä, Julin kehuu.

 Teksti: Laura Lähdevuori